Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παιδικό κρυολόγημα και πρόληψη

Submitted on
Ενότητα
παιδικό κρυολόγημα

Το κύριο σύμπτωμα ενός κοινού κρυολογήματος είναι το συνάχι. Παρουσιάζεται όμως στο παιδί και με φτέρνισμα, βήχα, ανορεξία, έλλειψη διάθεσης, πυρετό και ερεθισμό στα μάτια και στο λαιμό. Ένα κρυολόγημα μπορεί να κρατήσει τo λιγότερο ένα 24ωρο, μπορεί όμως να διαρκέσει και 4-6 ημέρες, και ακόμα να δημιουργήσει επιπλοκές, όπως ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα κ.ά.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Μπορεί να φαίνεται αδύνατο να προσπαθήσετε να αποτρέψετε τα κρυολογήματα, αλλά μπορείτε να το κάνετε. Τα παιδιά κρυολογούν κατά μέσο όρο τρεις με οκτώ φορές το χρόνο.

Ακολουθούν πέντε αποδεδειγμένοι τρόποι για να μειώσετε την έκθεση σε μικρόβια:

  • Να πλένετε πάντα τα χέρια σας: Τα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους σε βασικές στιγμές - μετά το σκούπισμα της μύτης, μετά την αλλαγή πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας, πριν το φαγητό και πριν την προετοιμασία του φαγητού.
  • Απολυμάνετε: Καθαρίστε τις επιφάνειες που ακουμπάτε τακτικά με ένα απολυμαντικό.
  • Χρησιμοποιήστε στιγμιαία απολυμαντικά χεριών: Μια μικρή ποσότητα σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων χωρίς νερό ή πετσέτες. Τα προϊόντα χρησιμοποιούν αλκοόλη ως μικροβιοκτόνο. Είναι αντισηπτικά, όχι αντιβιοτικά, και έτσι δεν μπορεί να αναπτυχθεί αντίσταση.
  • Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες αντί για μοιραζόμενες βαμβακερές πετσέτες.
  • Χορηγείστε στο παιδί κάποιο κατάλληλο για την ηλικία του σκεύασμα για να βοηθήσετε να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό του, όπως βιταμίνη C ή άλλες φόρμουλες ενίσχυσης ανοσοποιητικού(Immunoshield της Frezyderm,Kinderimmune της Power Health,Echinacea και Βιταμίνη C).

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

•Φροντίστε το κρυολογημένο παιδί να πίνει αρκετά υγρά σε τακτικά χρονικά διαστήματα. 

 

•Mην ανησυχείτε αν αρνείται να δοκιμάσει φαγητό. H όρεξή του θα επανέλθει πολύ σύντομα. Aν η όρεξη του παιδιού είναι καλή, αφήστε το να φάει όσο και ό,τι θέλει.


•Σε περίπτωση που η μύτη του παιδιού είναι κλεισμένη, θα το ανακουφίσετε αν του κάνετε ενσταλάξεις σε κάθε ρουθούνι με φυσιολογικό ορό ή θαλασσόνερο(phsysiomer, sinomarin),ενώ μια μικρή ποσότητα από τις ειδικές αλοιφές(vicks,winter balm της power health) κάτω από τη συναχωμένη μύτη, θα προλάβει τον ερεθισμό του δέρματος που μπορεί να προκαλέσουν οι ρινικές εκκρίσεις. 

•Για να διευκολύνετε την αναπνοή του, οδηγήστε το παιδί στο μπάνιο, ανοίξτε το ζεστό νερό και αφήστε το να αναπνεύσει μέσα στον ατμό. Tο ίδιο αποτελεσματικό είναι να βάλετε το κεφάλι του πάνω από μία κατσαρόλα με νερό βραστό που αχνίζει, στο οποίο θα έχετε ρίξει προηγουμένως 6-7σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ Οι εισπνοές σε περίπτωση βρογχίτιδας δεν ενδείκνυνται.

 

Πολύ ευεργετικό είναι και το ελαφρύ μασάζ στο στήθος και στην πλάτη, που θα του κάνετε με έλαιο ευκαλύπτου, αραιωμένο μέσα σε αμυγδαλέλαιο.

 

Tέλος, για να αντιμετωπιστεί ο πυρετός που μπορεί να συνοδεύει το κρυολόγημα μπορεί να χορηγηθεί και ένα αντιπυρετικό σιρόπι,εφόσον ο πυρετός είναι πάνω από 37,8οC.
 

Στο site μας μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένα προϊόντα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος των παιδιών. Ανακαλύψτε ειδικές καραμέλες για το λαιμό κατάλληλες για παιδιά, αποσυμφορητικά μύτης, σιρόπια ,spray για τον πονόλαιμο και συμπληρώματα κατάλληλα για παιδιά και αντιμετωπίστε το κρυολόγημα.